info@degildemeesterskaas.nl
Ambachtelijke meesters in kaas
  • Met zorg voor u verpakt
  • Gratis verzending vanaf €50,-NL
  • Dagverse producten

Gebraden eendenborst met kaas & witlof

Gebraden eendenborst met kaas & witlof

Gebraden eendenborst met kaas & witlof
Personen 4 Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten:

100 gr Boer’n Trots X.O.
6 stronken wiltof
50 ml zonnebloemolie
1 tl karwijzaad
1 tl honing
Peper en zout
2 tarwecrackers
4 stukken eendenborst, schoon
1 scheutje rode wijn
100 ml runderbouillon
20 gr roomboter, koud
1,5 tl aardappelzetmeel

Bereidingswijzen:

Snijd een plakje van de onderkant van elke witlof stronk en verwijder de harde kern. Trek een paar buitenste bladen van de witlof stronk af om in reepjes te kunnen snijden voor de afwerking. Snijd de stronken witlof in stukjes van circa 1 centimeter.

Verwarm de olie in een ruime koekenpan of wokpan. Voeg de stukjes witlof toe en bak op een middelhoog vuur gaar en lichtbruin van kleur. Dit kan even duren (20-25 minuten), geregeld goed omscheppen. Voeg zodra de witlof gekleurd en gaar is het karwijzaad toe en bak even mee. Voeg de honing toe en bak ook even mee. Proef en breng op smaak met peper en zout.

Snijd de kaas in plakjes (niet te dik 2-3 millimeter) en houd deze op kamertemperatuur. Breek de crackers in grove stukken. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Snijd het vel 1 centimeter in en bestrooi de eendenborst met peper en zout. Bak ze in een koekenpan in een beetje  zonnebloemolie aan allebei de kanten bruin. Eerst op hoog vuur op vel kant, totdat het bijna gaar is. Bak daarna nog even op de andere kant. Laat ze vervolgens 5 minuten onder folie en een paar schone theedoeken rusten.

Giet de helft van het braadvet uit de pan in een bakje. Blus de rest in de pan af met wat rode wijn en runderbouillon. Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken. Verdun het aardappelzetmeel aan met 1 eetlepel koud water en roer door de wijn-jus. Roer de boter erdoor en blijf roeren tot de jus licht gebonden is. Is de jus te dun, voeg dan iets meer aardappelzetmeel toe. Is de saus te dik, roer er dan wat extra bouillon door.

Verwarm de witlof en beleg de stukken cracker met de kaas. Snijd de eend in de lengte in plakjes. Verdeel de witlof over 4 voorverwarmde borden. Leg de eend erop en de crackers met kaas erbij. Strooi er wat karwijzaad over. Steek een paar rauwe reepjes witlof in het gerecht. Bestrooi ze met wat peper en zout en schep er een lepeltje jus over. Lekker!